Az Európai Űrügynökség (ESA) az űridőjárás változásainak megfigyelésére egy szétosztott detektorhálózatot kíván létrehozni  (Distributed Space weather Sensor System, D3S). Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont legújabb fejlesztése, a D3S-RadMag műszer a rendszer egy kiemelt műszeregyüttese lehet a jövőben. Cégünk a műszer fejlesztése, tesztelése kapcsán végez mérnöki tanácsadói tevékenységet.

 

D3S-RadMag projekt célja egy olyan kombinált, az űrbéli sugárzási tér és a mágneses tér mérésére is alkalmas műszer fejlesztése, amellyel az ESA űridőjárási célú kis műholdas konstellációs küldetésében végezhetnének a közeljövőben méréseket. A projekt A/B fázisának költségeit a fővállalkozó MTA EK a magyarországi ESA Task Force pályázati forrásból fedezi. 


2019. július 12-én került sor a D3S-RadMag műszer egy fajta előzetes tervezési felülvizsgálatára (Preliminary Design Review, PDR) az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban, amelyen Apáthy István űrmérnököt, cégünk ügyvezetője is hivatalos volt. A találkozóról a spacedosimetry.com oldalon további részleteket olvashatnak. 

 

D3S-RadMag PDR megbeszélés az MTA EK-ban (balra-jobbra: Gerecs András (MTA EK), Erdős Boglárka (MTA EK), Hirn Attila (MTA EK), Zábori Balázs (MTA EK), Melanie Heil (ESA), Marco Vuolo (ESA), Apáthy István (REMRED Kft.)) – fotó: MTA EK